Το Έργο

Οργάνωση Έργου & Πακέτα Εργασίας

Το Πρόβλημα

Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συμβατικά συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων είναι η ανεπαρκής απομάκρυνση του χρώματος από τις εκροές νηματοβαφείων. Αυτό οδηγεί σε εκροές που περιέχουν ολικό άζωτο που υπερβαίνει τα όρια που ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί (Οδηγία 2000/60/EC). Τα περισσότερα συμβατικά συστήματα επεξεργασίας έχουν σημαντικά μειονεκτήματα όπως οι μεγάλοι απαιτούμενοι χρόνοι επεξεργασίας, ανεπάρκεια να απομακρύνουν πλήρως τους ρύπους και η ύπαρξη ανθεκτικών στην αποδόμηση ουσιών.

Η επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων. Η υγρή εκχύλιση είναι αποδοτική για την απομάκρυνση του χρώματος αλλά είναι ακριβή και απαιτεί επιπλέον χημικά. Οι προηγμένες διεργασίες οξείδωσης (ΠΔΟ) αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια αναδυόμενη κατηγορία τεχνολογιών.

Με τον συνδυασμό των δύο αυτών τεχνολογιών θα επιτύχει μια πολύ γρήγορη και αποδοτική (της τάξεως των λεπτών) , σχετικά φθηνή αλλά και περιβαλλοντική φιλική τεχνολογία. Εναλλακτικά θα μελετηθεί και ο συνδυασμός των προηγμένων διεργασιών οξείδωσης με συμβατικές (βιολογικές)   μεθόδους.

Στόχος Του Έργου

Το γενικό αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ο έλεγχος και η λειτουργία τριών εργαστηριακών μονάδων  που θα βασίζονται πρωτίστως σε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή της νανοτεχνολογίας για την απομάκρυνση του χρώματος από εκροές νηματοβαφείων, βιομηχανιών τροφίμων και βυρσοδεψείων.

Η εκροή έπειτα από την προτεινόμενη επεξεργασία θα έχει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί από τις βιομηχανίες ή να απορριφθεί με ασφάλεια στο φυσικό περιβάλλον.

Η υβριδική τεχνολογία που προτείνεται βασίζεται στην χρήση δύο βημάτων: εκχύλιση και συγκέντρωση των χρωμάτων  σε αυτο-συναρμολογούμενα συστήματα (μικρογαλακτώματα) και θα ακολουθεί η αποδόμηση τους με την χρήση των προηγμένων διεργασιών οξείδωσης είτε η ανάκτηση τους.

Η προστιθέμενη αξία και η καινοτομία της ιδέας βασίζεται στο ότι θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου. Πιο συγκεκριμένα θα μελετηθεί:

  • συνδυασμός υγρής εκχύλισης – μικρογαλακτωμάτων και προηγμένων διεργασιών οξείδωσης,
  • η απευθείας εφαρμογή των προηγμένων διεργασιών οξείδωσης
  • συνδυασμός βιολογικών μεθόδων με τις προηγμένες διεργασίες οξείδωσης

Οργάνωση Έργου - Πακέτα Εργασίας

Π.Ε. 1 - Συντονισμός και οικονομική διαχείριση έργου

Το έργο CLIENTDR, διοικείται και συντονίζεται από την εταιρεία ΕΚΟΜΕΧ/ΕΚΟΤΕΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και υπό την επιστημονική καθοδήγηση των Καθηγητών κκ Δ. Βαγενά και Δ. Μαντζαβίνου .

Π.Ε. 2 - Χαρακτηρισμός των σύνθετων δειγμάτων πραγματικών υγρών αποβλήτων

Γενικά διακρίνονται τρεις κατηγορίες εκπομπών από τις αγρο- βιομηχανικές δραστηριότητες: α) Αυτές που υπόκεινται στην οδηγία 2000/60 EC για τα απόβλητα, β) εκπομπές που υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα κριτήρια ως προς την ποιότητα του νερού και γ) εκροές τον οποίο ο έλεγχος είναι προβληματικός. Λόγω της διαφορετικότητας των πηγών ρύπανσης αλλά και της πολυπλοκότητας των πραγματικών αποβλήτων η εφαρμογή του έργου CLIENTDR θα πρέπει να αντιμετωπίσει διαφορετικούς ρύπους με βάση το άζωτο , πιθανότατα και διαφορετικά χρώματα. Επομένως απαιτείται ένας λεπτομερής φυσικο – χημικός χαρακτηρισμός των εκροών των πραγματικών μονάδων.

Π.Ε. 3 - Σχεδιασμός και κατασκευή εργαστηριακών αντιδραστήρων

Με βάση των χαρακτηρισμό των πραγματικών υγρών αποβλήτων και τα προκαταρκτικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν ήδη σε μικρο-αντιδραστήρες στο ΙΕΧΜΗ θα σχεδιασθούν και θα κατασκευαστούν εργαστηριακοί αντιδραστήρες για την εφαρμογή των προηγμένων διεργασιών οξείδωσης για τον αποχρωματισμό αποβλήτων.

Π.Ε. 4 - Έλεγχος απόδοσης αντιδραστήρων σε διαφορετικά απόβλητα και συνθήκες

Σε αυτό το πακέτο εργασίας θα μελετηθεί η απόδοση των εργαστηριακών αντιδραστήρων που κατασκευάστηκαν. Η μελέτη της απόδοσης θα γίνει για διαφορετικά είδη αποβλήτων και συνθήκες των αντιδραστήρων ενώ θα πραγματοποιηθεί και έλεγχος τοξικότητας. Θα μελετηθεί  η εφαρμογή της εκχύλισης  και των μικρογαλακτωμάτων ακολουθούμενη από τις διεργασίες προηγμένης οξείδωσης αλλά και η απευθείας εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών σε πραγματικά υγρά απόβλητα της περιοχής.

Π.Ε. 5 - Διάχυση των αποτελεσμάτων

Εμπορική αξιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω της ανάπτυξης και της συνεχούς ανανέωσης του ιστότοπου του προγράμματος καθώς και της διοργάνωσης συναντήσεων μεταξύ όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CLIENTDR. Επίσης όλα τα μέλη της ομάδας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, θα συμμετάσχουν σε ειδικές εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα συνέδρια και επιστημονικά συμπόσια όπου θα παρουσιαστούν τα ερευνητικά αποτελέσματα καθώς και δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε διεθνώς έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και ανάρτηση αυτών σε ιστότοπους ανοιχτής πρόσβασης.