ΕΚΟΜΕΧ

Η εταιρεία ΕΚΟΜΕΧ/ΕΚΟΤΕΚ, επί 40 συναπτά έτη, προσφέρει ευρύτατη σειρά προϊόντων στον τομέα της επεξεργασίας αποβλήτων και νερού, υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστικές τιμές.

Επίσης προσφέρει και ολοκληρωμένες υπηρεσίες λειτουργίας, συντήρησης, διαθεσιμότητας ανταλλακτικών, οδηγιών και συμβουλών. Έχει αναπτύξει την δική της τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και την κατασκευή εξοπλισμού, στην ανάπτυξη συστημάτων και στην εφαρμογή νέων μεθόδων και τεχνικών με αποτέλεσμα να δίνει λύσεις σε δύσκολες περιπτώσεις και να σχεδιάζει ειδικά συστήματα όπου απαιτείται.

Η ΕΚΟΜΕΧ/ΕΚΟΤΕΚ έχει ιδρύσει το δικό της μηχανουργείο στην Πάτρα και διαθέτει εξειδικευμένα συνεργεία μηχανικών και τεχνιτών για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, την τοποθέτηση εξοπλισμού, την εκτέλεση υδραυλικών και ηλεκτρικών εργασιών και την λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Παρακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας σε διεθνή κλίμακα, συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη ειδικών τομέων της και οι άνθρωποί της έχουν πλήρη επίγνωση εδώ και πολλά χρόνια, των προτεραιοτήτων που επιβάλλει η δυσμενής προοπτική της ποιότητας του οικοσυστήματος του πλανήτη μας.

ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) (http://www.iceht.forth.gr/) ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1984 και άρχισε να λειτουργεί ως Ανεξάρτητο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο (αρχικά υπό την ονομασία Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας – ΕΙΧΗΜΥΘ). Το 1987 το ΙΕΧΜΗ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά Ινστιτούτα τα οποία συνενώθηκαν για να σχηματίσουν το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Το ΙΤΕ περιλαμβάνει έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα (4 στο Ηράκλειο, 1 στο Ρέθυμνο, και 1 στην Πάτρα) και σε όλες τις περιοδικές αξιολογήσεις έχει καταταγεί ως «το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο που εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα». Το ΙΤΕ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα Ερευνητικά Ινστιτούτα του ΙΤΕ συνεργάζονται στενά και δημιουργικά, ως ένα ολοκληρωμένο δίκτυο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το ΙΕΧΜΗ έχει εξελιχθεί σε ένα πρωτοπόρο κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας για την προώθηση επιστημονικών γνώσεων υψηλής ποιότητας στους τομείς των επιστημών χημικής μηχανικής. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης με μεγάλη επιτυχία, με χρηματοδότηση είτε από εθνικά και ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα, είτε απευθείας από βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Αποστολή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

  • Διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας αιχμής.
  • Ανάπτυξη και καλλιέργεια συνεργασιών με βιομηχανικές επιχειρήσεις στις χώρες της ΕΕ καθώς και σε άλλες.
  • Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων, ευφυών εξειδικευμένων τεχνολογιών και διεργασιών παραγωγής.
  • Συμμετοχή στη δημιουργία εταιρειών-τεχνοβλαστών.
  • Συνεργασία με άλλους ερευνητικούς οργανισμούς.
  • Συμμετοχή στην εκπαίδευση και επιμόρφωση νέων ερευνητών.
  • Έντονη συμβολή στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Σημαντική συμβολή στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ESLaboratory)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων συστήθηκε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 2015 από τον Καθηγητή Δημήτριο Βαγενά, μέλος του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Στόχος του Εργαστηρίου είναι η διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για το σκοπό αυτό. Χαρακτηριστικό του Εργαστηρίου είναι η εξειδίκευσή του στα ετερογενή βιολογικά (πορώδη μέσα, φίλτρα) και ηλεκτροχημικά συστήματα.

Τα έργα που υλοποιούνται στο εργαστήριο είναι:

(i) Επεξεργασία Πόσιμου Νερού: Η αυτότροφη υδρογονοτροφική απονιτροποίηση είναι μια μέθοδος επεξεργασίας που πραγματοποιείται μέσω κατάλληλης καλλιέργειας μικροοργανισμών που χρησιμοποιούν το νιτρικό ανιόν ως τελικό δέκτη ηλεκτρονίων υπό ανοξικές συνθήκες  κι αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο απομάκρυνσης νιτρικών ιόντων

(ii) Ηλεκτροχημική Επεξεργασία Αγροτο-βιομηχανικών και Βιομηχανικών Αποβλήτων: Η απομάκρυνση οργανικού φορτίου και χρωστικών που εμπεριέχονται σε βιομηχανικά απόβλητα αποτελεί επίσης αντικείμενο μελέτης του Εργαστηρίου. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της ηλεκτροκροκίδωσης, διερευνώνται οι βέλτιστες συνθήκες, όπως ο χρόνος επεξεργασίας, το αρχικό οργανικό φορτίο, το υλικό ηλεκτροδίου, και η πυκνότητα ρεύματος, τόσο για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου όσο και του χρώματος από υγρά απόβλητα τυροκομείου, βρώσιμης ελιάς και χαρτοβιομηχανίας με σκοπό την ασφαλή εναπόθεση τους στο περιβάλλον. Η προσομοίωση της διεργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων που αναπτύχθηκαν για το σκοπό αυτό. Τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής προσπάθειας εφαρμόζονται και στην πράξη με την κατασκευή και επιτυχημένη λειτουργία πιλοτικής μονάδας ηλεκτροκροκίδωσης

(iii) Εφαρμογές Μικροφυκών στην Επεξεργασία Υγρών Αποβλήτων: Η καλλιέργεια φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών αποτελεί μια διεργασία βιομετατροπής θρεπτικών συστατικών σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας στοχεύοντας στην ανάκτηση θρεπτικών συστατικών από ρεύματα αποβλήτων με τη χρήση μικτότροφης καλλιέργειας μικροφυκών σε φωτοβιοαντιδραστήρες εργαστηριακής κλίμακας. Αντικείμενο της έρευνας αυτής αποτελεί επίσης ο πλήρης χαρακτηρισμός της παραγόμενης βιομάζας των μικροφυκών για την περαιτέρω αξιοποίησή της σε πληθώρα εφαρμογών

(iv) Ανάκτηση Αζώτου από Ρεύματα Υγρών Αποβλήτων: Η ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου εστιάζεται στην ανάκτηση του αμμωνιακού αζώτου από απόβλητα τυροκομείου και στραγγισμάτων ΧΥΤΑ με την μέθοδο της προσρόφησης ενώ εξετάζεται ακόμα κι η συνεισφορά του αζώτου από τη χρήση κορεσμένου, σε αμμωνιακό άζωτο, ζεόλιθο κατά την ανάπτυξη φυτών σίτου σε γλάστρες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ (AOPs Laboratory)

Το εργαστήριο προσωρημένων διεργασιών οξείδωσης δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, βελτιστοποίηση, προσομοίωση και εφαρμογή προχωρημένων διεργασιών οξείδωσης (advanced oxidation processes – AOPs) για την επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, καθώς και διαφόρων άλλων υδατικών μητρών (υπόγεια νερά, πόσιμο νερό, επεξεργασμένα λύματα).

Οι τεχνολογίες που μελετώνται περιλαμβάνουν την ετερογενή και ομογενή φωτοκατάλυση σε αιωρήματα ημιαγώγιμων κόνεων και διαλύματα αλάτων σιδήρου, αντιστοίχως, την υγρή οξείδωση σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις παρουσία ή όχι οξειδίων στοιχείων μετάπτωσης ή ευγενών μετάλλων, την χρήση υπερήχων χαμηλής συχνότητας και μεγάλης ισχύος, τον οζονισμό/οζονόλυση, την ηλεκτροχημική οξείδωση σε διάφορα «ενεργά» και «μη ενεργά» ανοδικά υλικά, καθώς και συνδυασμούς των παραπάνω μεθόδων, ώστε να εξακριβωθεί η πιθανή συνεργιστική δράση.

Η ερευνητική μεθοδολογία περιλαμβάνει κινητικές και μηχανιστικές μελέτες με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης των διαφόρων παραμέτρων λειτουργίας, την ταυτοποίηση των μεταβολιτών, τον προσδιορισμό του δικτύου των πιθανών αντιδράσεων και την εκτίμηση των χημικών και βιολογικών ιδιοτήτων μετά την επεξεργασία.

Οι «στόχοι» της επεξεργασίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από ρύπους προτεραιότητας, όπως οι μεταβολίτες των φαρμακευτικών ουσιών σε επεξεργασμένα υγρά απόβλητα σε συγκεντρώσεις της τάξης των ng/L-μg/L, «ήπια» βιομηχανικά απόβλητα, όπως αυτά των κλωστοϋφαντουργείων, μέχρι «βαριά» βιομηχανικά απόβλητα, όπως αυτά των ελαιουργείων, πυρηνελαιουργείων και στραγγισμάτων από ΧΥΤΑ. Επίσης, μελετάται η αδρανοποίηση παθογόνων μ/ο σε υδατικές μήτρες, καθώς και η συν-επεξεργασία βαρέων μετάλλων και οργανικών.

Η βιώσιμη επεξεργασία των διαφόρων μητρών απαιτεί επίσης την εφαρμογή κι άλλων αρχών της περιβαλλοντικής χημικής μηχανικής, όπως οι διεργασίες διαχωρισμού για την ανάκτηση και αξιοποίηση χρήσιμων παρα-προϊόντων ή και την επαναχρησιμοποίηση συγκεκριμένων ρευμάτων, πεδία στα οποία επίσης δραστηριοποιείται η ομάδα.